Kindermassage

In het dagelijks leven wordt er veel van kinderen verwacht. De eigen ontwikkeling gaat op hoge snelheid en dit leidt soms tot onrust, spanningen, slapeloosheid, bedplassen en gedragsproblemen.

Bij kindermassage is het heel belangrijk om het kind een goed afgestemde massage te geven, waarbij het gaat om een zachte en ontspannen aanraking. De massage zorgt ervoor dat de kinderen zich veilig en geaccepteerd voelen. Vaak is ook te zien dat een kind meer zelfvertrouwen krijgt, meer balans voelt en zekerder wordt.

Aanraken en aangeraakt worden is van levensbelang. Voor een gezonde lichaam en geest hebben we aanraking net zo hard nodig als gezonde voeding en beweging . Onvoldoende aanraking kan leiden tot onrust, angst, leerproblemen, sociale problemen en lage immuniteit. 

Door op jonge leeftijd een kind te gaan masseren, zal een kind zich ondersteund voelen en goed de begrenzing van zijn lichaam leren kennen. Op deze manier leren kinderen om grenzen aan te geven, gevoelens te mogen uiten en beter om te kunnen gaan met conflicten en spanningen.

Kindermassage brengt kinderen lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans. Daarom kan de massage ook goed worden gebruikt bij kinderen met aandachtsstoornissen zoals ADHD, ADD en autisme.

Vooraf vindt altijd een intake gesprek plaats, hierbij staan de behoeften van het kind voorop. Ook kunnen er bewustzijnsoefeningen, aanraakoefeningen, voeloefeningen en ademhalingsoefeningen worden gedaan om tot rust te komen en meer vertrouwen te ervaren. De behoefte van een massage kan per keer verschillen en daarmee kan ook de duur van een massage wisselen. Een hoofdmassage kan bijvoorbeeld heel fijn zijn als een kind veel spanning ervaart, emoties worden gevoeld in de buik en een voetmassage kan helpen om beter te aarden.

Bij jonge kinderen wordt er spelenderwijs met aanrakingen begonnen. Hierbij worden verschillende materialen en massagekaarten gebruikt in verschillende thema’s. Massage en spel worden gecombineerd met yoga oefeningen. Bij iedere massage wordt er gekeken wat een kind op dat moment nodig heeft.

Naast het geven van kindermassage betrek ik ook graag de ouder(s)/verzorger(s) bij de massage. Zo kan ik verschillende massagetechnieken aanleren welke jullie zelf thuis toe kunnen passen of oefeningen uitleggen die jullie samen kunnen doen. Onderlinge kindermassage met broertjes en/of zusjes of in groepen is in overleg ook mogelijk.

Het is gewenst dat er tijdens de kindermassage een ouder/verzorger aanwezig is.