Kindercoaching en massage

Kindercoaching

Het kind is expert over zichzelf!

Ik wil graag kinderen helpen die:

 • Eigen talenten willen ontdekken
 • Faalangst hebben en/of meer zelfvertrouwen willen ontwikkelen
 • Sociale vaardigheden willen verbeteren
 • Pesten en gepest worden
 • Angstig zijn
 • Verdrietig zijn
 • Last hebben van boosheid
 • Grip willen krijgen op hun emoties
 • Slaapproblemen hebben
 • Rust en balans willen voelen
 • Steun kunnen gebruiken tijdens rouwverwerking

Als kindercoach kijk ik naar wat het kind nodig heeft.

Kindercoaching biedt oplossingsgerichte ondersteuning bij opvoedvragen, gedragsproblematiek en ontwikkelingsachterstanden. Ik help kinderen op een gebalanceerde wijze in de ontwikkeling die past bij de ontwikkelingsleeftijd. Bij ontwikkelingsachterstanden help ik kinderen waar nodig om de volgende stap in hun ontwikkeling gemakkelijker zelf te zetten.

Ik kijk naar mogelijkheden, wat is er wel en wat kan er wel!

Een van de belangrijkste dingen vind ik het zelfvertrouwen van het kind vergroten. Ik ga uit van het principe van absolute waardigheid, een kind kan niets doen, zeggen, denken of voelen wat hem of haar minder waardig maakt. Ik ga uit van de eigenheid van het kind en sluit het traject aan op de wensen en interesses van het kind. Kinderen krijgen de volledige aandacht op een manier die ze zelf prettig vinden.

Kinderen (en hun ouders/ verzorgers) kunnen voor verschillende coaching trajecten bij mij terecht. Tijdens de sessies ga ik samen met het kind aan de slag. Dit kan onder andere bestaan uit tekenen, spelletjes, en verschillende gesprekskaartjes. Voor een holistische benadering kan kindercoaching worden gecombineerd met massage, bewegingsoefeningen, concentratieoefeningen en ontspanningsoefeningen. Een massage kan een kind tot rust brengen en leren zijn of haar grenzen aan te geven.

Het traject bestaat uit:

 • Vrijblijvend kennismakingsgesprek, meestal telefonisch (gratis)
 • Intakegesprek, vaststellen van de hulpvraag
 • Sessies (gemiddeld 5 sessies, afhankelijk van de hulpvraag)
 • Evaluatie, tijdens het traject hebben we regelmatig contact via de mail en na afloop volgt er nog een evaluatiegesprek (telefonisch).

Naast kindercoaching en kindermassage geef ik ook trainingen die het zelfvertrouwen vergroten. Sommige trainingen, zoals bijvoorbeeld de sterke kanten-training of de optimisme-training kunnen worden gecombineerd met coaching.

Deze trainingen geef ik één op één, of bijvoorbeeld aan broertjes en/of zusjes samen

Kindermassage

In het dagelijks leven wordt er veel van kinderen verwacht. De eigen ontwikkeling gaat op hoge snelheid en dit leidt soms tot onrust, spanningen, slapeloosheid, bedplassen en gedragsproblemen.

Bij kindermassage is het heel belangrijk om het kind een goed afgestemde massage te geven, waarbij het gaat om een zachte en ontspannen aanraking. De massage zorgt ervoor dat de kinderen zich veilig en geaccepteerd voelen. Vaak is ook te zien dat een kind meer zelfvertrouwen krijgt, meer balans voelt en zekerder wordt.

Aanraken en aangeraakt worden is van levensbelang. Voor een gezonde lichaam en geest hebben we aanraking net zo hard nodig als gezonde voeding en beweging . Onvoldoende aanraking kan leiden tot onrust, angst, leerproblemen, sociale problemen en lage immuniteit. 

Door op jonge leeftijd een kind te gaan masseren, zal een kind zich ondersteund voelen en goed de begrenzing van zijn lichaam leren kennen. Waardoor het goed zijn eigen ruimte kan bepalen en beter om kan gaan met conflicten en spanningen.

Kindermassage brengt kinderen lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans.

Daarom kan de massage ook goed worden gebruikt bij kinderen met aandachtsstoornissen zoals ADHD, ADD en autisme.

Vooraf vindt altijd een intake gesprek plaats, hierbij staan de behoeften van het kind voorop. Ook kunnen er bewustzijnsoefeningen, aanraakoefeningen, voeloefeningen en ademhalingsoefeningen worden gedaan om tot rust te komen en meer vertrouwen te ervaren. De behoefte van een massage kan per keer verschillen en daarmee kan ook de duur van een massage wisselen. Een hoofdmassage kan bijvoorbeeld heel fijn zijn als een kind veel spanning ervaart, emoties worden gevoeld in de buik en een voetmassage kan helpen om beter te aarden. Bij jonge kinderen kan er ook spelenderwijs worden begonnen met een massagespel of massagekaarten.

Voor peuters en kleuters wordt de massage gecombineerd met yoga oefeningen.

Peuteryoga is een speelse vorm van yoga. Het bestaat uit korte oefeningen in verschillende thema’s. Tijdens de lessen wordt een combinatie gemaakt van ademhalingsoefeningen, zintuigoefeningen, yoga oefeningen en (onderlinge) massage. Door verschillende materialen en structuren te gebruiken zoals hard/zacht, warm/koud en glad/ruw leren kinderen ook op deze manier gevoelens te herkennen en benoemen. Er wordt rekening gehouden met de fantasiewereld van kinderen en er is balans tussen ontspanning en beweging.

Voordelen van peuteryoga:

 • Bewustwording van zijn/haar lichaam
 • Leert zijn of haar grenzen aan te geven
 • Goede oefeningen voor een betere houding en motoriek
 • Kinderen worden gestimuleerd in hun fantasie
 • Kinderen ervaren de effecten van een liefdevolle aanraking

Het is gewenst dat er tijdens de kindermassage een ouder/verzorger aanwezig is. Tijdens de peutermassage worden ouders/verzorgers betrokken bij verschillende oefeningen.

Opvoedvragen en/of ondersteuning voor ouders

Zit je als ouder(s) zelf met een opvoedvraag of wil je graag ondersteuning, dan kunnen we ook een afspraak maken zonder dat het kind hierbij aanwezig is. Soms kan het fijn zijn dat ik gewoon even luister en meedenk. Ook als kinderen nog heel jong zijn of een andere hulpvraag ervaren is het handig om een afspraak te maken met de ouder(s) in plaats van het kind. Tijdens de trajecten, tussen de sessies door, mogen jullie ook altijd contact opnemen als er vragen zijn. Bij voorkeur via e-mail of WhatsApp. Tijdens een behandeling ben ik niet in de gelegenheid om de telefoon te beantwoorden, ik zal proberen zo snel mogelijk te reageren.